Орбиталният космически телескоп TESS на НАСА откри нова екзопланета, която обикаля едновременно около 3 звезди.

Сателитът за откриване на транзитиращи екзопланети или TESS е в орбита само една година. Както подсказва името, той е предназначен за откриване на екзопланети по транзитен метод - планетите се забелязват, когато преминават пред своята звезда. Сателитът е най-съвършения подобен апарат, благодарение на който човечеството ще направи множество открития - включително и на потенциално обитаеми екзопланети.

Последното откритие на TESS е планетата LTT ​​1445Ab. Тя се намира на около 22,5 светлинни години от Земята и е разположена в средата на система с три звезди. Температурата на повърхността е по-висока от тази на Земята, но по-ниска от тази на Венера, като достига до 160 градуса по Целзий. Това значи, че там едва ли има живот.

Вижте как изглежда повърхността на новооткритата екзопланета >> >> >>

Тройната звездна система, в която се намира екзопланетата се състои от три червени джуджета. Те са много по-малки и по-хладни от Слънцето, заради което са невидими с просто око, въпреки че се намират близо до Земята.

LTT ​​1445Ab е около 1,35 пъти по-голяма по размери от Земята. Нейната маса обаче е 8,4 пъти повече от масата на нашата планета. Учените заключват, че екзопланетата е скалиста. Тя дори може да има атмосфера, заради което от НАСА ще продължат изследванията си върху обекта, въпреки липсата на каквито и било шансове там да има живот.

Една година на LTT ​​1445Ab продължава малко над 5 земни дни. Това се дължи на твърде близкото разстояние, на което се намира екзопланетата до едно от слънцата. Макар 160 градуса по Целзий да не са екстремно много, то планетата е подлагана на опустошителни нива на радиация от звездата си.