НАСА обмисля повторно запалване на ракетните двигатели за мисията си до Луната, след като проведеният важен тест през уикенда беше прекратен преждевременно - ход, който може да попречи на планирания първи полет от лунната програма "Артемис" ("Артемида"), предаде Асошиейтед прес.

Космическата агенция целеше да изстреля новата си ракета-носител SLS с празна капсула "Орион" до края на годината. Капсулата трябваше да лети до Луната и обратно като прелюдия към бъдещите пилотирани мисии. Тази дата обаче може да бъде застрашена след прекъснатия тест в събота.

Вижте как изглежда ракетата SLS >> >> >>

В изпитанието през уикенда четирите ракетни двигателя, установени на специална опора на територията на тестовия комплекс на НАСА, функционираха едновременно малко повече от минута, въпреки очакванията работата им да продължи осем минути.

Репетицията за обратно отброяване за 65-метровата основна степен на ракетата включваше и резервоарите за течен водород и кислород, както и всички необходими компютри и електроника.

Във вторник НАСА приписа автоматичното изключване на строгите тестови ограничения, предназначени да защитят основната степен, за да може да се използва при първия полет на "Артемис". Специалистите обясняват, че хидравличната система за един двигател е надвишила параметрите за безопасност и компютрите са изключили всичко 67 секунди след запалването. Възникнали са и още два проблема с двигателя.

НАСА заяви, че може да коригира тестовите ограничения, ако се наложи втори тест, за да се предотврати ново преждевременно изключване. Инженерите ще продължат да анализират данните, преди да вземат решение за следващата стъпка.

Програмата "Артемис" цели връщането на астронавти на Луната до 2024 г. - краен срок, поставен от администрацията на Тръмп. На този етап остава неясно как новата администрация ще подходи към графика.