НАСА очаква, че ще спази графика и предварително определената дата за изстрелване в космоса на марсохода "Пърсивиърънс" през юли, макар че инженерите и техниците работят при строги мерки за безопасност заради пандемията от новия коронавирус, съобщи ЮПИ.

Изстрелването е планирано за 9 часа местно време на 17 юли от Кейп Канаверал. Марсоходът ще бъде изведен в орбита от ракета "Атлас" и трябва да кацне на Марс на 18 февруари.

Вижте как изглежда марсоходът "Пърсивиърънс" >> >> >>

Марсоходът може да бъде изстрелян до 5 август и пак ще стигне навреме на Червената планета, която в този период е най-близо до Земята. След това тя се отдалечава много и НАСА ще трябва да чака две години, преди Марс да се доближи достатъчно до планетата ни.

"Чакаме от 70-те години момента да изпълним такава мисия и най-сетне стигнахме до положение да можем да я осъществим, така че трябва да го направим", казва Реймънд Арвидсън, преподавател по планетарни науки във Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Той участва във всички мисии до Марс от кацането на "Вайкинг" на повърхността на Червената планета през 1976 г.

"Открихме, че на Марс е имало условия, които са позволявали да се поддържа живот и тази мисия ще ни помогне да установим дали е имало живот там", каза Арвидсън.

"Пърсивиърънс" ще копае в скалите на Марс и ще събира образци от ключови места, където учените са открили доказателства за древни речни делти. При следваща мисия образците ще бъдат върнати на Земята за изследване.

Марсоходън ще включва и дрон. Това ще е първият създаден от човека апарат, който ще лети в атмосферата на друга планета. Той ще направи снимки и важни за учените проучвания.