Разработеният от компанията "Боинг" нов космически кораб "Старлайнер" (Starliner) се скачи с Международната космическа станция (МКС) едно денонощие след излитането си от Земята, предадоха агенциите.

Скачването с орбиталната станция стана в автономен режим в 20:28 ч. източноамериканско време, четири минути след като бе дадена съответната команда за това. Два часа преди това "Старлайнер" направи няколко коригиращи маневри и се приближи на разстояние от около 400 м от МКС, след което веднага започна да се приближава към целта си.

Първоначално се планираше това да стане по-рано, но по време на скачването възникнаха няколко технически проблема, в това число в механизма за скачване, заради което прикрепването към орбиталната станция се забави с половин час. Въпреки това специалистите като цяло оцениха положително работата на кораба, което позволи за разлика от първото изпитание на "Старлайнер" през 2019 г. този път той да се скачи с МКС.

"Старлайнер" излетя в четвъртък от космодрума в Кейп Канаверал и беше изведена в орбита с помощта на ракета носител "Атлас 5".

Капсулата на "Боинг" ще прекара от 4 до 5 дни прикрепена към МКС, преди да се отдели от нея и да се върне на Земята. Тя ще се приземи с парашутно кацане, омекотено от въздушни възглавници, в пустинята Уайт сендс в щата Ню Мексико.

Успешна мисия на "Старлайнер" ще бъде голяма стъпка към осигуряването на второ надеждно средство на НАСА за превоз на астронавти до и от МКС.