Марихуаната е известна със своето отпускащо и дори понякога приспивно действие. Ново мащабно проучване обаче поставя под въпрос тези ползи.

Националното изследване на здравето и храненето на САЩ (NHANES) е анкетирало 21 729 души. В последствие анализаторите намират връзка между скорошната употреба на канабис и продължителността на съня.

Анкетираните първо докладват своята възрастова група, раса, пол, образование след гимназията, средно отработени часове на седмица и други променливи, свързани със здравето.

За употребата на канабис участниците са определяни като "употребяващи", ако са консумирали ТНС през последните 30 дни. Като такива са категоризирани 3132 лица или 14,5 процента от анкетираните. Сред тях е извършен допълнителен подбор по това колко често са пушили през последните 30 дни - "умерена употреба" при по-малка от 20 пъти месечно употреба и "интензивна употреба" при над 20 пъти.

Продължителността на съня е категоризирана като кратка, оптимална или дълга, като кратък сън се дефинира като по-малко от 6 часа, а дълъг - над 9 часа.

Оказва се, че мнозинството от интензивните консуматори на марихуана страдат от лошо качество на съня, като спят или твърде малко или твърде много.

Често пушещите марихуана са с 34 процента по-склонни да съобщят, че спят по-малко от 6 часа на нощ в сравнение с неупотребяващите, както и с 56 процента по-вероятно да спят повече от 9 часа.

Умерено-консумиращите също са по-склонни да съобщават, че имат затруднения със заспиването.

"Определихме, че съществува възможна връзка между честотата на употреба и продължителността на съня; тежките потребители са изложени на най-голям риск от двете крайности на продължителността на нощния сън в сравнение с неупотребяващите", споделят авторите на изследването от университета в Торонто в Канада.

"Въпреки че безсънието е една от най-цитираните причини за самолечение с канабис или канабиноиди, доказателствената база като цяло е непоследователна и с лошо качество, както е описано в скорошен систематичен преглед", пишат авторите.

Изследването е публикувано в Regional Anesthesia & Pain Medicine.