Учени от института "Макс Планк" по еволюционна антропология и Виенския университет опровергаха популярно предположение, че асиметрията на човешкия мозък се е появила относително неотдавна. Оказало се, че подобни различия между двете полукълба на мозъка се наблюдават и у маймуните, които са еволюционни наши родственици, съобщава сайтът Медикъл експрес.

Били измерени големината и степента на асиметрия на релефа по вътрешната страна на черепната кутия, който съответства на големите гънки на главния мозък. Морфологичната асиметрия на мозъка отразява функционалната латеризация, т.е. и едното, и другото полукълбо се специализира в някои когнитивни функции. Например за говора отговаря лявото полукълбо, докато дясното се е специализирало в по-цялостната обработка на визуална информация.

Смяташе се, че въпросната асиметрия е от изключително значение за функционирането на човешкия мозък. Според общоприетатата теория, асиметрията на мозъка се е появила след еволюционното отделяне на човека от шимпанзето.

Резултатите от изследването показват, че асиметрията на мозъка е почти една и съща у хората и човекоподобните маймуни. У шимпанзетата се е появила по-отчетлива асиметрия, отколкото у човека, горилите и орангутаните. Но у хората има повече индивидуални вариации, които са признак за голяма модулност на човешкия мозък, т.е. за наличие на относително обособени части, изпълняващи различни функции.