Британски планетолози са открили гигантска планета в съзвездието Заек, която е разположена толкова близко до своята звезда, че извършва пълно завъртане около нея само за 18 часа, предава ТАСС.

Агенцията цитира изследване на екипа на проф. Джеймс Маккормак от университета "Уоруик". Учените изтъкват, че подобни планети са сравнително лесни за откриване, тъй като те много често преминават над диска на светилото си. Но в действителност са крайно редки - досега са известни само седем планети, чиято година е с продължителност по-малка от един ден.

Планетолозите наричат "горещи юпитери" планетите газови-гиганти, които са отделени от своите звезди на крайно малки разстояния. Те са многократно по-къси от отстоянието на Меркурий до Слънцето. Поради тази причина атмосферата на подобни планети се нагрява до температури от 727 до 1027 градуса Целзий. Заради близостта си до звездите годината на тези планети трае няколко земни дни.

Откритото от екипа на проф. Маккормак небесно тяло е най-близкият до звездата си "горещ юпитер".

Той орбитира около светилото NGTS-10 в съзвездието Заек, което е на разстояние 1000 светлинни години от Земята. Звездата представлява престаряло жълто джудже на възраст 10 милиарда години с размери една трета от тези на Слънцето. Планетата е разположена само на 2,5 милиона километра от своята звезда.