Роувърът "Пърсивиърънс" записа звуците от движението си по Марс - стържене, скърцане и дрънчене, което на Земята би било доста обезпокоително, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

"Ако чуя тези звуци, докато шофирам автомобила си, бих спрял веднага, за да повикам пътна помощ. Но ако се замислиш какво чуваш и къде е записано, става съвсем логично", казва инженерът от мисията Дейв Грюъл в изявлението на НАСА.

Микрофонът на роувъра беше предназначен да запише спускането му на Червената планета. Специалистите от мисията обаче искаха да чуят и как се движи по повърхността. Записът - общо 16 минути от първото придвижване на "Пърсивиърънс" на 27,3 м на 7 март, беше разпространен от НАСА в сряда.

"Много хора не осъзнават, че колелата са метални, когато видят снимките. Когато тези колела се движат по скали, всъщност е много шумно", каза Ванди Верма, "шофьорът" на мисията в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена.

"Пърсивиърънс" - най-големият и авангарден роувър на НАСА на Марс, кацна близо до делтата на древна река на 18 февруари, за да търси признаци за съществувал в миналото живот. От най-обещаващите скали ще бъдат взети проби, които да бъдат донесени на Земята.

Роувърът има два микрофона. Единият вече записа звуците от вятъра на Марс и от изследователските лазери. Другият беше предназначен да запише спускането и кацането. Той не успя да документира пристигането на роувъра на Червената планета, но записа първото изпитателно придвижване на 4 март. Чува се и неочаквано високо дращене, чието естество инженерите още не могат да определят.

Преди да започне да изследва скалите, "Пърсивиърънс" ще пусне мини-хеликоптера "Инджинюъти" следващия месец, за да направи първия контролиран полет на друга планета.

"Пърсивиърънс" ще изследва Марс поне две години.