В необичайна поредица от експерименти, учени са държали живи паяци на Международната космическа станция (МКС), за да проучат как животните могат да плетат мрежите си в микрогравитация.

Резултатите от изследването, публикувано в сп. The Science of Nature, показват, че при липса на гравитация, паяците вместо това могат да ориентират асиметричните си мрежи около източник на светлина.

Но всичко това повдига по-голям въпрос: че някои от най-известните космически изследователи в света са решили да изведат живи паяци с тях в орбита. Това е още по-шокиращо, като се има предвид, че първият опит на НАСА през 2008 г. беше истинско бедствие.

Тогава паяците избягаха в клетките на други паяци и изградиха мрежи едни върху други. И в крайна сметка популацията от плодови мухи, която беше взета за хранене на паяците, също излезе извън контрол.

Независимо от това, проектът е наистина интересен. Паяците обикновено поставят основния възел на своите мрежи към върха, така че да могат да се нахвърлят надолу към заловената плячка. В космоса мрежите стават дори по-симетрични без гравитация. Но паяците, на които е светела лампа, са изградили асиметрични мрежи, точно както биха направили на Земята под въздействието на гравитацията. Това предполага, че животните могат да се ориентират и с помощта на Слънцето.