В норвежкия арктически остров Шпицберген се намира Глобалното хранилище за семена, известно като хранилището на Страшния съд. В трезорът съхранява дубликати на семена в херметични алуминиеви торби. По този начин семената ще се запазят от глобална война или природни бедствия.

Системата не е съвършена - тя вече е наводнена поради изменението на климата - но идеята зад нея се харесва от множество учени. Те предлагат подобен проект да бъде реализиран на Луната.

Компанията Lonestar планира да съхранява всички данни на човечеството в подземните тръби от лава на Луната.

"За мен е немислимо, че съхраняваме най-ценните си активи, нашите познания и нашите данни на Земята, където пускаме бомби и изгаряме неща", каза пред The ​​Register основателят и главен изпълнителен директор на Lonestar Кристофър Стот. "Трябва да поставим нашите активи на място извън нашата планета, където можем да ги пазим в безопасност."

"Данните са най-голямата валута, създадена от човешката раса", каза Стот в прессъобщение. "Ние сме зависими от тях за почти всичко, което правим и за нас като вид е твърде важно да съхраняваме във все по-крехката биосфера на Земята. Най-големият спътник на Земята, нашата Луна, представлява идеалното място за безопасно съхраняване на нашето бъдеще."

Lonestar е уредила място в мисията IM-1 на Intuitive Machines, частна мисия, която ще постави спускаем апарат на Луната, за да проведе първоначален софтуерен тест, съхранявайки малко количество данни на апарата за две седмици.

Идеята е, че бъдещите сървъри ще могат да комуникират със Земята, както и да съхраняват информация, която не искаме да се губи в продължение на много години.

НАСА също харесва идеята, а със създаването на човешка база на Луната можем да очакваме и изграждането на голям център за данни.