Учени от университета Бен-Гурион в Негев, Израел, проучват какви растения може да виреят на повърхността на Луната и биха ли били достатъчни, за да посрещнат нуждите на бъдеща обитаема лунна станция, съобщи говорител на университета, цитиран в бюлетина на израелското външнополитическо ведомство.

Учените, които работят върху тези теми, са обединени в консорциум Лунария Уан. Техният експеримент ще е част от мисията "Берешит 2", която предвижда кацането на два космически апарата на Луната през 2025 г. Трети апарат ще се движи в орбитата на естествения спътник на Земята в продължение на пет години, допълва БТА.

Експериментът "Алеф" предвижда в орбита да бъдат изпратени семена и дехидратирани растения, технологично оборудване за рехидратиране и поливане на растенията, подгряващи апарати и камери за наблюдения на растенията.

Проф. Симон Барак от Институтите Якоб Блаустайн за пустинни изследвания в университета Бен-Гурион е координатор на екипа биолози и технологични специалисти, сред които има трима учени от Австралия, един от Република Южна Африка и двама изследователи от университета Бен-Гурион - проф.Арон Фейт и д-р Тарин Паз-Каган.

"Мотивацията за тази мисия е продиктувана от страстта на човечеството да изследва и да развива живота на безплодни терени. Гледаме на "Алеф" като на важна стъпка към евентуалната цел за осигуряване на растенията за храна, за медицината, за производство на кислород, за ограничаване на въглеродния двуокис и като цяло за добруването на бъдещите астронавти, които ще обитават Луната и други космически обекти", каза проф.Барак.

"Берешит 2" е новата мисия на израелската компания "Спейс Ай Ел". През 2019 г. Израел стана седмата държава в света, чийто космически апарат навлезе в орбитата на Луната. Сондата "Берешит" бе изстреляна от частната американска компания "Спейс Екс", но се разби на 11 април 2019 г. при опит да кацне на повърхността на земния спътник. Дни по-късно от "Спейс Ай Ел" обяви начало на проекта си "Берешит-2".