Растение, отделящо отрова, която предизвиква продължаващи със седмици жестоки болки и е сравнима с тази на скорпионите, се добавя към списъка на опасните животни в Австралия, съобщи АФП.

Достатъчно е да бъде докоснато листо на растението, приличащо на коприва, за да започнат непоносими болки. Местното му име е джимпай-джимпай.

Подобен дендрокнид има и в някои гори в Европа и САЩ, но австралийският вид, който е характерен особено за тропическите гори в Куинсланд, произвежда особено силен токсин. Местните хора го познават. Листата му са овални или сърцевидни. Покрити са с малки бодли, като на копривата.

Учени от университета на Куинсланд идентифицираха невротоксични мини-протеини, които предизвикват болката. Те са подобни на токсините на паяци и коничните морски охлюви по начина, по който се реплицират в молекулярните си 3D структури и атакуват същите рецептори на болката. Те модифицират постоянно химическия състав на сензорните неврони. Това прави растенията толкова отровни, а не фактът, че бодлите остават в кожата.

Австралия е известна с отровните си животни - змии, медузи, октоподи и паяци. Тяхното ужилване и ухапване обаче рядко предизвиква смърт.

Учените се надяват изследването им да помогне да бъде открит начин за намаляване на болката на жертвите.