Русия ще започне работа по своя собствена мисия до Марс, след като Европейската космическа агенция (ЕКА) спря съвместен проект след инвазията в Украйна, съобщи Ройтерс.

В четвъртък ЕКА обяви, че ще бъде невъзможно да продължи да си сътрудничи с Русия по мисията ExoMars. A руска ракета трябваше да транспортира марсоход, произведен в Европа до Червената планета по-късно тази година.

"В най-близко бъдеще ще започнем работа по осъществяване на мисия до Марс", заяви Дмитрий Рогозин, ръководител на на руската космическа агенция "Роскосмос".

Интерфакс го цитира да казва, че не смята, че марсоходът непременно ще бъде необходим, тъй като Русия разполага със съществуващ модул за кацане, който е предназначен за транспортиране на роувъра, ще бъде в състояние да извърши необходимата научна работа.

Рогозин заяви, че има "големи съмнения" относно това, което ЕКА може да направи без Русия, която вече разполага с ракета, площадка за изстрелване и модул за кацане. ЕКА ще се нуждае от поне шест години, за да разработи свой собствен модул, каза той.

В отговор на санкциите "Роскосмос" вече спря сътрудничество с Европа в областта на изстрелването на космически кораби и обяви, че ще ще спре да доставя ракетни двигатели на САЩ.