Руски космонавти, намиращи се на борда на Международната космическа станция, отпразнуваха днес превземането на Луганска област.

Руската космическа агенция "Роскосмос" описа успеха на руската армия като "ден на освобождението, който се празнува както на земята, така и в космоса" в канала си в Телеграм.

От "Роскосмос" публикуваха и снимки на космонавтите Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков, на които те държат знамената на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република.

"Жителите на окупираните части на Луганска област чакаха този ден в продължение на осем години. Убедени сме, че 3 юли 2022 г. завинаги ще остане в историята на Луганската народна република", написаха от руската космическа агенция.

Москва обяви вчера, че руските сили и силите на Луганската народна република са установили пълен контрол над Луганска област, след като завладяха град Лисичанск, който беше последният голям град в областта, намиращ се под украински контрол.

Украинското правителство заяви, че е наредило на войските си да се изтеглят от последния си бастион в областта, за да избегнат ненужни загуби на войници. Киев заяви, че украинските сили се прегрупират и ще започнат контраофанзива с помощта на западни оръжия с голям обсег.

Снимка: Телеграм/Роскосмос