Руски специалисти от изследователската лаборатория "Инженерни технологии в медицината" в Ростов на Дон разработиха един от първите домашни биопринтери. Устройството се използва за създаване на живи тъкани, които са максимално близки до естествените, предава Russia Beyond.

Според пресслужбата на Донския държавен технически университет биопринтерът, наречен BION-F, отпечатва обемни структури като изходен материал за последващо тъканно биоинженерство. Самият процес на печат отнема от 20 минути до няколко часа в зависимост от размера и структурата на обекта.

Според разработчиците на устройството те са успели да приложат технологията за бързо прототипиране, което в крайна сметка прави дизайна на биопринтера доста опростен. В бъдеще това устройство може да се използва в областта на регенеративната медицина, козметичната хирургия, както и при тестове на лекарства.

Лабораторията "Инженерни технологии в медицината" е създадена в рамките на сътрудничеството между учени от Донския държавен технически университет и специалисти от Ростовския научноизследователски онкологичен институт. Този проект се радва и на подкрепа от Европейския съюз по програмата "Темпус".