Австралийското правителство е издало разрешение на японската капсула от сондата "Хаябуса-2" с фрагмент от астероида Рюгу да кацне на нейна територия, съобщи японското космическо ведомство, цитирано от ТАСС.

"Получихме разрешение от Австралия, в чиято юрисдикция се намира предполагаемото място на приземяване. Държим да изразим нашата искрена благодарност за сътрудничеството от страна на Австралийската космическа агенция, а също така и на другите имащи отношение организации от Япония и Австралия", се казва в изявление на ръководителя на японското космическо ведомство Хироши Ямакава.

Вижте как изглежда астероида Рюгу >> >> >>

Очаква се японската сонда да се доближи до Земята към месец декември. Преди навлизането й в атмосферата от нея ще се отдели капсула с взети по-рано почвени проби от астероида Рюгу. Според разчетите тя трябва да се приземи на 6 декември отделно от апарата на територията на щата Южна Австралия.

Диаметърът на астероида Рюгу , който пресича орбитите на Земята и Марс, е около 900 метра. Той е от клас С - най разпространеният, и в него присъства голямо количество въглерод.

"Хаябуса-2" беше изстреляна през месец декември 2014 година. По време на пребиваването й край астероида тя извърши две успешни кацания на повърхността му. При едно от тях апаратът произведе взрив, за да създаде изкуствен кратер и да получи проби от по-дълбоките слоеве на космическото тяло.