Четвъртият по дължина на престоя на Международната космическа станция (МКС) екип от астронавти астронавт, се завърна безопасно на Земята, като се приводни в Атлантическия океан край Флорида след близо шест месеца изследвания в орбита, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Капсулата на "Спейс Екс", наречена "Фрийдъм", носеща трима американски астронавти на НАСА и италиански член на екипажа от Европейската космическа агенция, падна с парашут в морето в края на петчасовия автономен полет от МКС към дома.

Спускането беше предавано на живо съвместно от НАСА и "Спейс Екс".

Екипажът на "Фрийдъм", който започна престоя си в орбита на 27 април, се състоеше от американците Чел Линдгрен,, Джесика Уоткинс и Боб Хайнс, както и от италианката Саманта Кристоферети, която беше командир на експедицията на МКС.

Очакваше се на екипите да отнеме поне час, за да стигнат до поклащащата се във водата капсула, да я вдигнат на палубата на кораба и да пуснат астронавтите да излязат за първата им глътка свеж въздух от повече от 24 седмици.

Вълнението на морето в началото на седмицата забави полета обратно към Земята с няколко дни.

Аплодисменти от центъра за управление на полетите на "Спейс Екс" в Лос Анджелис се чуваше по интернет.

Снимка: БТА/АП

По време на 170-те си дни на борда на космическата станция екипажът обиколи Земята 2720 пъти - приблизително веднъж на всеки 90 минути - за да навърти около 116 млн. км в космоса, твърди НАСА.

Екипът, който се завърна, е обозначен като "Екип-4", четвъртата пълноценна група астронавти с дълъг престой, изведена до МКС от "Спейс Екс".

МКС е непрекъснато обитавана от 2000 г. насам, и работата на нея се стикова от ръководеното от САЩ и Русия партньорство, което включва Канада, Япония и 11 европейски държави.