Сондата OSIRIS — REx на НАСА се сбогува с астероида Бену. Тя започва своето пътешествие на разстояние от 1,4 милиарда мили обратно до нашата планета.

Сондата наблюдава астероида от 2018 г. и дори докосна повърхността му миналата година. Тогава тя събра проби, които учените могат да изследват тук на Земята.

Вижте как изглежда астероидът Бену >> >> >>

OSIRIS — REx ще прекара следващите две години и половина в полет към дома. Любопитна подробност е, че самият апарат няма да кацне обратно на Земята - той ще остане в космоса завинаги. Контейнерите с проби от него пък ще бъдат спуснати с парашут в американския щат Юта.

НАСА очаква сондата да спусне пробната си капсула на 24 септември 2023 година. Процесът е сложен, поради което агенцията има резервен план да опита отново през 2025 година. В крайна сметка получаването на пробите непокътнати е от първостепенно значение, отбелязват от агенцията.

Учените смятат, че астероидът Бену съществува от създаването на нашата Слънчева система преди 4,5 милиарда години. Събраните проби от OSIRIS-REx биха могли да съдържат отговора на това дали астероидите са помогнали за образуването на Земята и живота такива, каквито ги познаваме днес.