Орбиталният апарат Mars Express на Европейската космическа агенция (ЕКА) скоро ще навърши 20 години в космоса, но научната му дейност продължава с пълна сила.

Софтуерен ъпгрейд на инструмента му Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding (MARSIS) позволява много по-детайлни проучвания. Апаратът е изпробвал своите нови умения върху марсианската луна Фобос, която все още е слабо проучена.

Вижте как изглежда Фобос >> >> >>

"Все още сме на ранен етап от нашия анализ", каза Андреа Чикети, член на екипа на MARSIS от италианския Национален институт за астрофизика. "Но ние вече видяхме възможни признаци на неизвестни досега характеристики под повърхността на луната. Ние сме развълнувани да видим ролята, която MARSIS може да играе в най-накрая разрешаването на мистерията около произхода на Фобос."

Фобос, заедно с Деймос, са двете миниатюрни луни на Марс, зловещо наречени на гръцките богове на страха и паниката.

"Дали двете малки луни на Марс са уловени астероиди или са направени от материал, изтръгнат от Марс по време на сблъсък, е въпрос все още без отговор", коментира ученият от Mars Express Колин Уилсън.

"Външният им вид предполага, че са били астероиди, но начинът, по който обикалят около Марс, вероятно предполага друго."

MARSIS е способен да излъчва нискочестотни радиовълни, които могат да проникнат дълбоко в ядрото на Фобос. Докато много от вълните не успяват да преминат през повърхността, тези, които успяват отскачат между вътрешните структури и границите на различни материали във вътрешността на мини-луната.

Изучаването на вътрешната структура на луната може би крие отговора на въпроса на учените.