Телескопът "Джеймс Уеб" отбелязва първата си година на космическа фотография с едни от най-зрелищните кадри досега - драматично близка снимка от момента на раждането на десетки звезди, съобщи Асошиейтед прес.

НАСА представи в сряда най-новият кадър на 50 новородени звезди в облачен комплекс на разстояние 390 светлинни години. Регионът е относително малък и тих, но изпълнен със светещи газове, водород и дори гъсти облаци прах с деликатни наченки на още звезди.

"Пригответе се да бъдете зашеметени!", написа в Туитър директорът на НАСА Бил Нелсън и отбеляза, че кадърът "представя раждането на звезда като шедьовър на импресионизма".

Снимка: АР/БТА

Всички млади звезди изглеждат не по-големи от нашето Слънце. Учените казаха, че впечатляващият кадър показва с най-висока яснота досега тази кратка фаза от зараждането на звездите. "Това е като поглед назад към това как нашата система е изглеждала милиарди години по-рано, когато сее зараждала", каза за Асошиейтед прес ученият от НАСА Ерик Смит.

"Джеймс Уеб", най-голямата и мощна астрономическа обсерватория, изстрелвана в орбита, заснема красотата на космоса от една година, припамня БТА. Първите кадри, заснети от инфрачервения телескоп за 10 милиарда щатски долара, бяха показани през юли миналата година, шест месеца след изстрелването му от космодрума във Френска Гвиана.

Той се смята за наследник на телескопа "Хъбъл", който е в околоземна орбита от 33 години. Съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция, "Джеймс Уеб" сканира вселената от разстояние от 1,6 милиона километра.

"Вече използваме "Уеб", за да търсим планети около други звезди, за да разберем дали можем да анализираме техните атмосфери и да установим дали на тях би могло да има живот. Все още не сме открили, но мисията му започна едва преди година", каза Смит.