Астрономи стигнаха до извода, че фосфинът над Венера, регистриран миналата година, се дължи не на живи организми, а на взривообразно изригване на вулкани, съобщи ТАСС.

Вижте най-добрите снимки на Венера >> >> >>

Статия за анализа на астрономите от Корнелския университет е публикувана в сп. "Протоколи на американската национална академия на науките".

"Следите от фосфин в атмосферата на Венера говорят не за съществуване на живот в облаците, а за това какво става в недрата й. Всички данни показват, че на Венера съвсем неотдавна, и дори сега има взривообразни изригвания на вулкани" - заявява проф. Джонатан Лунин, цитиран от пресслужбата на университета.

В края на септември миналата година британски и американски планетолози обявиха, че са открили фосфин - съединение на фосфор и водород - в горните слоеве на Венера на височина около 50-60 км. Там има относително топли облаци, съдържащи голямо количество вода и относително малко агресивни химикали.

Този газ е нестабилен по природа и се среща на Земята в резултат на биотични процеси, което накара астрономите да предположат, че има подобен произход и на Венера.

Впоследствие много астрономи се усъмниха, над Венера има фосфин, а други се опитват безрезултатно открият следи от него.

Според проф. Лунин и колегите му източник на фосфина в атмосферата на Венера са съединения на фосфор и метали, каквито има в скалите в дълбоките слоеве на мантията. Те се превръщат във фосфин с поредица от сложни реакции със сярна киселина и други летливи химикали във вулканичните изригвания.