Учени от лондонския Юнивърсити колидж и университета на Кембридж са провели изследвания върху ранната история на Вселената. Специалистите са установили, че 250-350 милиона години след Големия взрив е настъпила "космическа зора", когато са засияли първите звезди, пише изданието на Кралското астрономическо общество.

Експертите са изследвали шест от най-отдалечените галактики, известни в момента. Учените са изчислили възрастта им и са предположили кога са се формирали първите звезди в тях.

"Теоретиците предполагат, че Вселената е била тъмно място през първите няколкостотин милиона години преди формирането на първите звезди и галактики. Определянето на момента, когато в нея за първи път се е появила звездна светлина, е една от ключовите задачи на астрономията", казва Никълъс Лапапорт от университета на Кембридж.

Учените са определили възрастта на звездите въз основа на атомния водород в звездните атмосфери. Тази цифра се увеличава в хода на еволюцията на звездата, но започва да намалява, когато галактиката достигне възраст от милиард години. Причината за това е, че масивните звезди, които допринасят основно за емисиите от водород, първи изчерпват ядреното си гориво и умират.

Изследването показва, че първите звезди във Вселената са родени между 250 милиона и 350 милиона години след Големия взрив.

Първите галактики са били достатъчно ярки, за да може да ги "види" космическият телескоп "Джеймс Уеб", които предстои да бъде изстрелян в близко бъдеще.