Радиовълни, дошли от планета газов-гигант извън Слънчевата система, бяха засечени за пръв път, свидетелствайки за наличието на на защитно магнитно поле при това небесно тяло, предава Франс прес.

Сигналът е бил проследен с помощта на европейския радиоинтерферометър LOFAR, който сканира небето в ниския радиочестотен диапазон. Комплексът включва 50 хиляди антени, разпределени из цяла Европа.

Радиочестотната емисия идва от познат източник - системата Тау Бутис, разположена на 50 хиляди светлинни години от Земята и определяна като най-близкото "предградие" на Слънчевата система.

Тя е съставена от двойна звезда и от екзопланета газов гигант, която орбитира наблизо. Това е един "гореш Юпитер", кръстен Тау Бутис-b.

Радиоизлъчването, уловено от този обект от LOFAR, дава ясни указания за наличието на магнитно поле, изтъква Филип Зарка от Парижката обсерватория, един от главните автори на проучването. Тези вълни са много трудни за откриване, тъй като планетните магнитни полета са слаби, а източникът на излъчването е много отдалечен.

Телескопът LOFAR, който е създаден в Холандия, се управлява от холандския Институт по радио астрономия - ASTRON. Това е пан-европейски, разпределен нискочестотен радио телескоп от последно поколение, съставен от отделни станции с диполни антени. Сигналите от отделните антени на всяка станция се събират в наблюдателни "лъчи", насочвани електронно в произволни посоки на северното небе, съобщи lofar.bg.

LOFAR предлага уникални наблюдателни възможности за изследване на астрофизични и геофизични феномени в близката и далечна Вселена. Нашата цел е да развием възможности за обработка и анализ на LOFAR наблюдения, и да създадем в обозримото бъдеще българска LOFAR станция.