Двуседмичният изолационен експеримент "Ескиз", симулиращ полет до Луната с кораба "Орльонок", ще започне на 16 април в база на Института по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките, предаде ТАСС.

"До края на седмицата ще бъде окончателно утвърден екипажът от шестима души", каза отговорникът на проекта Сергей Пономарьов от института.

Сред характеристиките на проекта е ограниченото пространство от 8-12 кв.м., което ще обитават едновременно членовете на екипажа. Там ще са разположени легла, няколко работни места, голямо количество научно оборудване и баня.

За две седмици екипажът условно ще достигне Луната, ще излезе на повърхността й и ще се върне обратно. Условната дейност извън кораба ще се извърши с помощта на виртуална реалност. Ще бъдат изпробвани космически облекла и уникална система, която ще позволи да се имитира лунната гравитация.

Според Пономарьов една от основните цели на експеримента е изучаването на ранните етапи на адаптация към сложни условия. Специалисти ще проследят по какъв начин екипажът ще взаимодейства в ограничено пространство и доколко това ще се отрази на психоемоционалното им състояние. След това ще се разработят средства и методи за психологическа подкрепа. Ще се изследва и неспецифичното въздействие на имунната система. Когато човек изпитва огромен стрес, се наблюдават изменения в имунитета, причината за които досега е неясна.