Японската космическа агенция спря планираното за днес изстрелване на ракета, която щеше да отведе до Луната първия космически апарат на страната, който щеше на кацне на спътника на Земята, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мицубиши Хеви Индъстрис (MHI) аргументира решението със силни ветрове.

Въпреки че ракетата H-IIA има 98% успеваемост при изстрелване, неподходящият вятър в горните слоеве на атмосферата наложи отлагане на изстрелването по-малко от 30 минути преди планираното време.

Новата дата на изстрелване засега не е определена, но няма да бъде по-рано от четвъртък, тъй като са необходими процеси като презареждане с гориво. MHI и Японската аерокосмическа изследователска (JAXA) заявиха, че изстрелването може да се осъществи чак 15 септември.

Ракетата трябваше да бъде изстреляна от космическия център Танегашима на JAXA в южната част на Япония в понеделник сутринта. Миналата седмица стартът вече беше отлаган два пъти заради лошото време.

Ракетата носи на борда си интелигентния спускаем апарат на JAXA за изследване на на Луната (SLIM), който ще бъде първият японски космически аппарат, който ще кацне на естествения спътник на Земята.

Космическата програма на Япония е една от най-големите в света, но първият й опит да постави спускаем апарат на Луната се провали през ноември 2022 г. и нов тип ракета избухна по време на тест миналия месец.

Надеждите на програмата сега са съсредоточени върху "Умен спускаем апарат за изследване на Луната" (SLIM). SLIM е малък и лек, висок 2,4 метра, широк 2,7 метра и дълъг 1,7 метра, и тежи около 700 килограма (1545 паунда).

Наречен "Лунен снайперист" заради своята прецизност, JAXA се стреми да го приземи на 100 метра от конкретна цел на Луната, много по-малко от обичайния обхват от няколко километра. Използвайки мини роувър с размер на длан, който може да променя формата си, сондата, разработена от компания за играчки, има за цел да проучи как се е образувала Луната чрез изследване на открити части от лунната мантия.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО