Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) и компанията "Мицубиши хеви индъстрис" ще изстрелят първия модул за изследване на Луната, наречен SLIM, на 26 август, съобщи агенция Киодо.

Той ще бъде на борда на ракетата H2A, добавя БТА.

Апаратът с височина 2,4 м и тегло 200 кг е предназначен за изучаване на кратерите и релефа на Луната с помощта на технологии, подобни на тези, използвани в системите за разпознаване на лица.

Модулът е оборудван и със специална камера, която може да измерва количеството желязо и други елементи, съдържащи се в скалите на лунната повърхност.

Получените данни ще бъдат използвани като част от лунната програма "Артемис" (Артемида) на НАСА.

Първоначално беше планирано японският модул да бъде изпратен на естествения спътник на Земята през месец май, но стартът му беше отложен поради неуспешното изстрелване на новата японска тежка ракета H3.

Ако мисията постигне целта си, то Япония ще стане четвъртата страна в света, която ще приземи свой модул на Луната. Досега това направиха СССР, САЩ и Китай.

През април т.г. японската компания "Айспейс" изстреля модула "Хакуто-Ар", който трябваше да бъде първият частно разработен космически апарат в света, кацнал на Луната. Комуникацията с него обаче беше изгубена и се предполага, че ще се разбил при допир с лунната повърхност.