Японски специалисти проведоха изследване на капсулата, съдържаща контейнера с образци от грунта от астероида Рюгу, събрани с помощта на космическата сонда "Хаябуса-2", предаде ТАСС. Агенцията цитира съобщение на японското космическо ведомство ДЖАКСА.

По време на изследването е бил разкрит външният слой на капсулата, защитаващ касетата с образците по време на преминаването й през земната атмосфера. Специалистите от ДЖАКСА са потвърдили, че вътре присъстват космически газове, произлизащи от съединения с органичен произход. Това говори за високата вероятност в контейнера действително да се съдържа грунт от астероида и "Хаябуса-2" успешно да е изпълнила своята мисия.

Правителството на Япония се надява, че изучаването на доставените проби ще хвърлят светлина върху възникването на живота на Земята.

"Надяваме се на удивителни открития, свързани с процесите на появата на живот на Земята", изтъкна генералният секретар на японското правителство Кацунобу Като.

По неговите думи мисията на апарата е доказала, че Япония разполага с авангардни космически технологии, които ще имат голямо значение и при внедряването им в икономиката.

"Хаябуса-2" беше изстреляна през месец декември 2014 година. По време на пребиваването й край астероида Рюгу тя извърши две успешни кацания на повърхността му. При едно от тях апаратът произведе взрив, за да създаде изкуствен кратер и да получи проби от по-дълбоките слоеве на космическото тяло.

Снимка: БТА/АП

На 5 декември сондата спусна на Земята капсула с образци от Рюгу на територията на Южна Австралия. Там тя бе открита от японските специалисти. В понеделник те ще отлетят със самолет за Япония, където ще бъдат проведени допълнителни анализи на взетите образци.

Снимка: БТА/АП