По данни на специалистите, всичките тези планети са спътници на звезди, подобни на Слънцето, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Благодарение на получената от телескопа "Кеплер" на НАСА информация учените са стигнали до извода, че приблизително всяка пета подобна звезда (22% от общото количество) притежава спътник, аналогичен на Земята.

Според изследванията, най-близкият до Земята потенциално населен обект се намира приблизително на 15 светлинни години от Слънчевата система.

В друго изследване в рамките на мисията на "Кеплер" благодарение на телескопа са открити 3538 планети, на които би могъл да съществува живот. Размерите на 647 от тях са подобни на тези на Земята, отбелязва астрономът Джейсън Роуи от Калифорния.

От 3538 планети 104 се намират на такова разстояние от своите звезди, че там може да има вода. Именно тя се смята за едно от главните условия за съществуването на органичен живот.

"Когато започна ловът на екзопланети, всички очакваха, че всички системи ще изглеждат като нашата. В хода на изследването обаче бе установено, че има огромно разнообразие на системи"
, заяви ученият, цитиран от Ройтерс.

"Кеплер" беше изведен в орбита през март 2009 година. Той е предназначен да открива планети чрез "транзитен метод" - посредством измерване на колебанията в яркостта на звездите при преминаването на плените по техния диск.

Предвидено е телескопът да изучи 150 000 звезди в участъка на звездното небе между съзвездията Лира и Лебед.