Можем ли да стимулираме съвременните хлапета да учат с интерес в училище? Новото дигитално поколение познава технологиите още от бебешка възраст, а в училищна - вече борави перфектно със смартфони, таблети, компютри и конзоли; използва социалните медии за комуникация, следва стрийминг канали или публикува клипчета. Често обаче в традиционния училищен модел дигиталните джаджи почти не присъстват и срещата с обикновената дъска в клас е разочароваща и непривлекателна. Все още битката за интереса и любопитството на децата може да бъде спечелена. Особено ако им предоставите възможност да изпробват нещо различно от традиционните образователни методи. Пример за подобна успешна иновация е дигиталният портал на най-голямото българско издателство "Просвета". Сега имате възможност да активирате на своето дете безплатен 15-дневен тестов период към образователната платформа e-prosveta.bg, предложен в партньорство с А1.

Изпробвайте на практика

В рамките на гратисния период, по време на който децата могат да се уверят лично как точно работи дигиталното училище, не заплащате нищо. Можете да се възползвате още сега от специалното предложение, което е валидно до края на ноември. Трябва само да активирате една от опциите за абонамент за е-просвета, предлагани на сайта на А1.bg или на e-prosveta.bg - месец за месец, едногодишен, или двугодишен абонамент. След това в рамките на 15 дни децата могат разгледат съдържанието в платформата и да се запознаят с функциите, без да е нужно да плащате такса. Ако след този бонус период установите, че е имало полза, успели сте да запалите интереса и ще продължите да използвате услугата, влизат в сила условията на абонаментния план, който сте избрали първоначално.

Проверка на знанията с кръстословици и пъзели

Дигиталното училище на "Просвета" и А1 дава нови възможности, които традиционното образование все още не успява. Порталът успешно съчетава качествата на всички образователни ресурси, които са по учебните програми, одобрени от Министерство на образованието, с новите възможности на технологиите. Дигиталното съдържание дава изключителна добавена стойност, защото е близо до съвременните деца - наподобява интересна видеоигра или филм, които стимулират интереса им. По този начин приковава вниманието им и те усвояват материала доста по-ефективно.

Електронните учебници в е-просвета са с лесен и бърз достъп, след като веднъж си ги изтеглят, децата могат да използват офлайн версиите им, така че да не им е необходима задължително постоянна връзка с интернет. Помагалата са наистина интерактивни - предоставят бърза обратна връзка дали учениците са запомнили съдържанието, дават тестове и дори ги проверяват. Освен това в дигиталното училище уроците може да се учат с помощта на видеофилми и анимации. За тези, които запаметяват по-лесно със слушане, има предвидени и аудиозаписи. Учебният материал се усвоява значително по-леко с помощта на дигитални игри и упражнения, решаване на кръстословици и редене на пъзели. Децата могат още да увеличават части от текста на урока на екрана, да маркират и подчертават.

Виртуални разходки в час по история

Платформата e-prosveta.bg разполага и с допълнителни екстри. В случай че децата искат да потърсят още информация по дадена тема и предмет, те имат възможност да използват над 33 000 интерактивни ресурса под формата на тестови задачи, игри и упражнения, триизмерни визуализации, фотогалерии, 360-градусови панорами, презентации. На тяхно разположение са също и аудиофайловете към учебниците по чужди езици, които са невероятно полезни, защото учениците могат да слушат автентично произношение и реч. Уроците по история могат да са забавни и интересни, тъй като в дигиталното училище предлагат виртуални разходки из Древен Египет, Гърция и Рим, възстановки на древни битки, посещения в известни музеи и галерии. В е-просвета децата виртуално могат да разгледат също части от Космоса и Слънчевата система, да видят как изглеждат отблизо и най-далечните планети.

Помощ при дистанционното образование

В условията на продължаваща пандемия електронното училище на "Просвета" и А1 предоставя допълнителна възможност на учениците, в случай че преминат в дистанционна форма на обучение, винаги да имат на разположение допълнителни ресурси. При самостоятелната подготовка на уроците, особено когато подрастващите са сами вкъщи, се случва често да имат затруднена комуникация с учителите, неясноти в усвояването на новите неща. Ако им осигурите достъп до електронното и интерактивно съдържание на образователната платформа е-просвета, проблемите могат лесно да бъдат разрешени. При подготовката у дома децата ще имат наистина качествено, достъпно и интерактивно учебно съдържание, което да използват.