Все още никой не е отговорил на въпроса "Какво искат жените". След десетдневен тест-драйв убедено мога да заключа, че когато става дума за технологии, няма жена, която да не пожелае новия Samsung Galaxy S10+.

И не защото може да намерите новия флагман в цветове, елегантно допълващи безкрайния му дисплей. А защото съвременните жени търсят телефон, който да комбинира много функции в едно тяло, подобно на дамската ни чанта, побрала целия ни свят.

На бляскаво събитие в края на февруари, Samsung представи бъдещето и настоящето. Сгъваемият Samsung Fold и най-новото поколение от серията Samsung Galaxy S10. А поводът - десетилетие от лансирането на първото поколение телефони Samsung Galaxy S.

По повод 10-годишнината на серията помолих да тествам за 10 дни и самия флагман - Samsung Galaxy S10+. Исках да се убедя лично дали трябва да включим телефона към пролетния ни шопинг лист.

Накратко, присъдата е положителна. И този път южнокорейският гигант се е справил с отличие. Samsung Galaxy S10+ е красив, нежен на допир, с една от най-добрите камери на пазара, която ви позволява да снимате като професионалист. Огромната му батерия си съперничи само с майчинската издръжливост и дух. Зарежда се по-бързо от една серия време. А най-хубавата черта на флагмана е, че той се приспособява към вас, за да улесни работата ви с него. Като започнем с отключването с отпечатък върху екрана и минем през изкуствения интелект, който оптимизира приложенията, с които работиш най-често, така че батерията да издържа още по-дълго.

  1. Без страх от тъмнина.

Един от основните показатели, които са важни за мен при избора на телефон, е качеството на камерата. Обожавам да снимам. За момента основните ми модели са котката и кучето, но в краткосрочните планове влизат и поне едно-две деца, за да бъде менажерията у дома пълна. А снимките на мърдащи животни или пък движещо си бебе изискват камера с бърз фокус, на която винаги да можеш да разчиташ.

Облачна вечер в кв. Бели брези, през погледа на Samsung Galaxy S10+

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

Едно от ключовите предимства на Samsung Galaxy S10+ е това, че разполага не с една, не с две, не с три, не с четири, а с цели пет. Повтарям - пет камери. Три основни и две предни за безупречни селфита. Без торбички. А това увеличава драстично удоволствието и крайния резултат от снимането.

Всеки един косъм от козината е видим.

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

Флагманът разполага с основна камера с двойна бленда, която вижда в тъмното също толкова добре, колкото е зрението на хищник като котката. Освен това мощният процесор автоматично комбинира няколко кадъра от един и същ момент с ниска осветеност в един общ красив кадър.

Телефото камерата от своя страна дава възможност за двукратно увеличение, а широкоъгълната камера за ежедневни моменти и ултра широката камера със 123 градуса на полето е перфектна за панорамни пейзажи и групови снимки. Камерата има и добра оптична стабилизация, вече и при заснемане на видео.

Изкуственият интелект в смартфона разпознава огромна част от нещата, които снимате и без да усещате, ги настройва автоматично, за да ви гарантира максимално добри кадри. И го прави без вашата намеса.

 

Снимката на гущер от такава близост би била невъзможна без такъв zoom от страна на Samsung Galaxy S10+. Кадърът е заснет до езерото в Дружба.

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

Високо качество на селфитата. Според оценката на DxOMark, Samsung Galaxy S10+ прави най-добрите и качествени селфита в света. Това се дължи на използваната комбинация от 10MP сензор с двоен пиксел, f/1.9 бленда и 26 мм оптика, който е съчетан с 8MP сензор с f/2.2 бленда и 22 мм оптика.

  1. Дисплей без край.

Като традиционалист, който доскоро държеше повече на функции, отколкото на външен вид, никога водещ при избора ми на телефон не е бил видът и големината на дисплея. Но след няколко дни с Galaxy S10+ това е на път да се промени.

6.4-инчовият QHD+ sAMOLED Infinity-O дисплей ми позволи да чета спокойно дълъг мейл или книга със същото удоволствие, с което го правя на електронен четец. Няма изядени букви в края. Един наистина безкраен екран. А самата клавиатура е толкова удобно направена, че дори и хора с дебели пръсти като моите могат да пишат бързо мейли докато пътуват в криволичещо такси с шофьор ала рали пилот.

Фотограф: Студио KARE за #URBN

Другото огромно предимство бе отключването на смартфона само с отпечатък, вграден под самия екран. А това ви дава огромна свобода и бърза реакция. Само докосвате, дисплейът се отключва и имате светкавичен достъп до пощата си, камерата или Инстаграм. Веднъж взел вашия отпечатък, телефонът ще го разпознае дори и ръцете ви да са мокри или изцапани с храна. Това става чрез Ultrasonic технология, а не с оптичен сензор, познат до момента на пазара. Вместо да снима двуизмерен образ на пръста ви, сензорът прави своеобразен 3D отпечатък. Това увеличава значително сигурността спрямо настоящите сензори под екрана, като този на Samsung получава и сертификат от FIDO за надеждност. Отключването на устройството става и чрез супер бързо лицево разпознаване.

Едно от най-хубавите неща в новия смартфон е, че той е наистина нов и революционен. Най-голямата новост е свързана с Инфинити-O дисплея, който заема цялата предна част и дори е без ноч, а предните камери са разположение в специален прорез в екрана. Екранът е с QHD+ 1440 x 3040 резолюция, а поддръжката на HDR 10+ гарантира възможно най-живите и контрастни цветове.

  1. Копринено гладко докосване

Samsung Galaxy S10+ е наистина много стилен и приятен на допир. Рамката е метална, дисплеят двустранно извит, а гърбът е от стъкло.

Целият телефон е нежен, без резки ръбове и толкова гладък, че част от хората могат да го оприличат на коприна. За тези почти 10 дни, през които беше при мен, нито един път не се плъзна от ръката ми. Напротив, даже ме улесняваше при ровенето в чантата. Единственото нещо, приятно на допир вътре беше именно телефонът.

Ако евентуално изпускане ви притеснява, може спокойно да се сдобиете с елегантен калъф за него. Но телефонът е направен така, че устоя на атаката на ключове, консерва с кучешка храна, монети и мокри кърпички в чантата. Без да се издраска.

Връщането към собствения ми телефон се оказа трудно. След като си държал в ръката си смартфон като Galaxy S10+, всичко друго изглежда грубо и ръбато.

Фотограф: Студио KARE за #URBN

  1. За хората, които не могат и не искат да чакат

Samsung Galaxy S10+ бе при мен в последните две седмици, изпълнени с много много работа. Подготвяхме първата #URBN конференция, което изискваше постоянно пътуване, разговори и мейли в движение. На всичкото отгоре се опитваше да ме тръшне и пролетният грип. Затова имаше дни, в които просто се прибирах и лягах да почивам. Дори забравях да си извадя телефона и да го заредя.

И тук се прояви една от най-огромните предимства на смартфона. Огромната му издръжлива батерия, която ми позволи да го ръчкам здраво два дни без зареждане. Без да ме остави нито веднъж. А в редките моменти, в които се сещах, че е време да му дам енергия, зареждането ставаше за по-малко от час.

Galaxy S10+ е конструиран така, че се учи от ежедневните рутинни дейности и използваше предпочитанията ми за употреба на смартфона, като не захранваше приложенията, от които нямах нужда. Също така, адаптивният режим за пестене на енергия управлява живота на батерията, на базата на прогнозата за моя ден (работен/почивен и т.н.). Батерията е с капацитет до 4100mAh , а това ми позволи да пестя време за зареждане. А като вечно закъсняващ и забравящ, това бе ключово за мен.

  1. Звук, в който се влюбваш.

Екипът на южнокорейския пионер в иновациите Samsung е обърнал специално внимание и на звука на своя флагман. Силен, мелодичен и гладък. Като от концерт. Рядко ми се случва да не се подразня от звука на рингтона. Но Galaxy S10+ дава толкова пълнокръвен и цветен звук, че дори и позвъняването, предвещаващо сериозен разговор, звучи по-ведро. Никога не съм мислела, че едно аудио може толкова да повлияе на усещането от работата със смартфона.

Благодарение на Dolby Atmos технологията той е доста по-качествен от този на конкурентните флагмани, като същото важи и за слушалките в кутията, които са една идея по-добри от тези на основните съперници на смартфона.

Финалната ми присъда за Samsung Galaxy S10+ е 9.9 точки от 10 възможни. Удивителна камера, пълнокръвен звук, впечатляваща издръжливост на батерията, великолепен дизайн и усещане. Единственият минус ще дойде от факта, че ще трябва да отложа купуването на другите набелязани в shopping листа ми неща за сметка на телефона. Цената му не е малка, но пък отговаря на доставяното качество. Момичета, Galaxy S10+ си заслужава! Особено този в цвят бяла призма.

Снимка: Студио КАРЕ за #URBN/Стайлинг: Сирма Маркова