Свръхмощната машина притежава внушителен размах на крилете от близо 117 метра, 6 двигателя, използвани от Боинг 747, и два фюзелажа - всеки с дължина от 72 метра.

Празен Stratolaunch тежи 250 тона, а напълно натоварен - 590 000 килограма. Освен това машината е с цели 28 колела, предава NOVA.

Вижте как изглежда Stratolaunch >> >> >>
Самият самолет е сглобяван в един от най-големите хангари в света, намиращи се в пустинята Мохаве, Калифорния.

Двукорпусният летателен апарат е дело на милиардера и съосновател на Microsoft Пол Алън и беше за първи път показан пред публика в Калифорния, където ще се провеждат тестовете по земя.

Главният изпълнителен директор на проекта Джийн Флойд се надява, че до 2019 година вече ще може да се наблюдава и истинска демонстрация на възможностите на самолета.

Русия разработва хиперзвуково оръжие >> >> >>Проектът за създаването на най-големия самолет стартира през 2010 година, а първото комерсиално изстрелване на ракета от Stratolaunch е предвидено за 2020 година.

Изстрелването ще става от 9100 метра надморска височина, а ракетите ще извеждат сателити на ниска околоземна орбита. Предвидените ракети, който ще стартират от самолета-майка са Pegasus XL, които са дело на частната космическо-отбранителна компания Orbital ATK.

Предвидено е в бъдеще Stratolaunch да може да носи не една, а цели три ракети. Очакванията на анализаторите са Stratolaunch коренно да промени пазара, намалявайки значително цената на изстрелваните сателити в ниска околоземна орбита.

Китай прави най-големия космически самолет >> >> >>