Така наречената "църква на изкуствения интелект" спира да съществува. Тя бе създадена от бившия инженер на Google и съосновател на компанията за разработка на автономни автомобили Waymo Антъни Левандовски. Системата на вярванията на организацията се коренеше в няколко принципа, включително идеята, че създаването на "суперинтелигентност" е неизбежно.

Това се случва малко, след като белгиецът избегна 18-месечна ефективна присъда. Той получи помилване от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Левандовски беше осъден за кражба на търговска тайна от Google за разработката на автономни коли няколко месеца преди да оглави конкурентното звено в тази област на Uber Technologies.

Църквата "Пътят на бъдещето", която инженерът създаде през 2015 г., е официално затворена още от края на миналата година, според щатските и федералните регистри. Процесът обаче е започнал месеци преди това, показват документи, подадени в щата Калифорния. Събраните средства на църквата - точно 175 172 долара - са дарени на Фонда за правна защита и образование на Националната организация за насърчаване на цветнокожите NAACP.

Антъни Левандовски сподели, че е обмислял да затвори църквата отдавна. Движението Black Lives Matter, което набра скорост през лятото след смъртта на Джордж Флойд, е повлияло на бившия кадър на Google да финализира това, което e планирал от известно време.