Роботаксита без шофьори вече са достъпни за обществеността в Китай. Те са разработени от автомобилната компания AutoX.

Желаещите да се повозят трябва да се запишат в пилотната програма в град Шънджън. Така те ще имат възможност да се возят в автомобила Chrysler Pacifica, без дори да се докосват до друго човешко същество. Разбира се, във всеки един момент пътниците ще могат да се свържат с отдела за обслужване на клиенти на компанията, ако имат въпроси и нужда от помощ.

По-рано AutoX разпространи видео, на което се вижда как автономно превозно средство на компанията безопасно се движи по китайските улици. То преминава безпроблемно покрай паркирани автомобили и скутери. Оттам обясняват, че за да се ориентират, колите използват комбинация от LiDAR, радар и сензори за "усещане" на околната среда.

Автомобили без шофьор вече се тестват в САЩ и други райони по света. Технологията обаче тепърва трябва да се тества, за да се докаже нейната сигурност и надежност. Според някои експерти, именно пандемията от Covid-19 може да насърчи навлизането на автономния транспорт в обществото, защото сега хората се нуждаят от социална дистанция повече от когато и да било.