Cruise, компанията за автономни превозни средства на гиганта General Motors, стартира нова инициатива, наречена Farm to Fleet. Чрез нея фирмата ще добива слънчева енергия от ферми в централната долина на Калифорния.

Новината идва малко, след като стана ясно, че Cruise е получила разрешение за превозване на пътници в тестовите си автомобили. Изпитванията ще се осъществяват на територията на Сан Франциско.

Въпреки че това партньорство с фермери в Калифорния звучи като едно добро дело, тук не става дума за "благотворителност". По-рано Калифорнийският независим системен оператор настоя производителите на електроенергия в западната част на САЩ да продадат повече мегавати на държавата това лято в очакване на топлинни вълни, които ще увеличат търсенето на електроенергия и потенциално ще причинят прекъсвания на тока.

За да се гарантира, че електропреносната мрежа на Калифорния може да се справи с голямото увеличение на размера на флота, който Cruise планира да пусне, изглежда, че компанията няма друг избор, освен да намери креативни начини за доставка на електроенергия.

"Тук става въпрос изцяло за това, че правим правилното нещо за нашите градове и общности и за коренното трансформиране на транспорта към нещо по-добро", коментира Рей Верт, говорител на компанията. "Farm to Fleet ще спомогне за по-бързото намаляване на вредните емисии, като същевременно генерира нови приходи за фермерите в Калифорния", посочи от своя страна Роб Грант, вицепрезидент на Cruise по социалните въпроси и глобалното въздействие.