Докато секс роботите стават все по-често срещани и усъвършенствани, правните експерти започват да се питат как точно трябва да бъде регулиран този пазар. И всъщност - дали изобщо да бъде регулиран.

Адвокатът Мади Маккарти и Таня Лейман, доцент по право в Австралия, повдигнаха въпроса отново със статия в списание The Bulletin: The Law Society. Те споделят анализ за това как, според тях, правителството на страната трябва да реагира на вноса на секс роботи. По-конкретно, двете специалистки са загрижени, че широкото разпространение на хиперреалистичните секс кукли би могло да доведе до увеличаване на насилието срещу жени.

"Това технологично развитие, съчетано с нарастващото търсене и обществената загриженост, предполагат, че австралийските политици вероятно ще се сблъскат с призиви за регулиране на сексуалните роботи в бъдеще", се казва в статията. "Балансирането на конкурентни и сложни индивидуални и обществени интереси поставя нови етични, регулаторни и правни предизвикателства."

Статията представя както аргументи против, така и в подкрепа на вноса на секс роботи в страната. Някои притеснения около роботите включват увеличаването на риска от насилието над жени. От друга страна, те помагат за задоволяване на нуждите на узявими групи от населението, включително възрастни хора и пациенти с увреждания, както и такива, страдащи от сексуална дисфункция.

А технологията, чрез която са разработени куклите, се развива с всяка изминала година. И това без съмнение ще повдигне много въпроси относно етиката и законността на този тип роботи в целия свят, категорични са авторките на статията.