Когато Турция е започнала офанзива в Африн в началото на 2018 г., за да се бори с кюрдските малцинства в Северна Сирия, страната е наредила на социалната мрежа Facebook да блокира страницата на известна милиция, действаща в района. Тя е позната като Сили за защита на народа или YPG. Принудена да вземе решение, компанията се е съгласила да го направи, вместо да възрази срещу цензурата. Това разкриват нови вътрешни имейли, получени от неправителствената организация ProPublica.

Оттогава компанията блокира потребителите в Турция за достъп до страницата на YPG във Facebook. Социалната мрежа е изпълнила заповедта, въпреки че, подобно на правителството на САЩ, не смята групата за терористична организация.

Компанията, основана от Марк Зукърбърг, потвърди, че е блокирала страницата, след като е получила официална заповед от турското правителство.

"Стремим се да запазим гласа на най-голям брой хора. Има обаче моменти, в които ограничаваме съдържанието въз основа на местното законодателство", заяви говорителят на Facebook Анди Стоун за ProPublica. "Вярваме, че свободата на изразяване е основно човешко право и работим усилено, за да защитим тези ценности по целия свят", добави той.

Припомняме, че Силите за защита на народа е кюрдско военно формирование в Сирия. То влиза в състава на коалицията "Сирийските демократични сили", подкрепяна от Съединените щати. Анкара смята организацията за клон на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).