Властите в Сингапур са пуснали роботи, чиято цел е да напомнят на хората да спазват социална дистанция. Това веднага е вбесило жителите на града - държава.

Машините са програмирани така, че да забелязват хора, които не само не спазват указанията за защита от Covid-19, но и практикуват "нежелано социално поведение". Това включва вредни навици като тютюнопушене на обществено място или паркиране на велосипеди на непоходящо за целта място.

В момента роботите са само два. Те патрулират в жилищен комплекс и търговски център от три седмици насам.

Местни жители разказват, че постоянните напомняния от страна на машините ги карат да се чувстват така, сякаш живеят в един дистопичен свят. "Всичко това допринася за усещането, че хората трябва да внимават какво казват и какво правят в Сингапур в много по-голяма степен, отколкото в други страни", коментира активистът Ли Йи Тинг.

Длъжностни лица споделят, че роботите всъщност не идентифицират нарушителите по време на процеса и тяхната цел не е да арестуват когото и да било. Освен това, посочват те, малката нация преминава през криза, докато правоохранителните органи се опитват да намерят достатъчно персонал, който да патрулира по улиците.

Правителственият надзор има огромен обхват в Сингапур. Така например лични данни, свързани с проследяването на коронавируса, бяха предадени на полицията по-рано тази година, което доведе до изключително негативна реакция. През септември пък бяха разположени кучета-роботи, които да патрулират в един от обществените паркове.