Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, Илон Мъск, говори отново по една от любимите си теми - спадът в раждаемостта. Според предприемачът мнозина не осъзнават колко големи са опасностите от това да се раждат по-малко деца. Според него това ще доведе до колапс на човешката цивилизация. Междувременно Мъск критикува "алармистите", според които броят на хората на земята е "проблем".

"Не е задължително да растем драматично, но най-малкото нека не изчезваме постепенно, докато цивилизацията не приключи с всички нас в памперси за възрастни и скимтене", заяви Мъск на конференция в Маями по-рано тази седмица, цитиран от Insider.

По думите му битуващата сред мнозина теза, че "да имаш по-малко деца е по-добре за околната среда е пълна глупост".

"Околната среда ще бъде наред, дори да удвоим броя си", твърди Мъск. "С други думи, децата ще са добре, така че имайте повече от тях, преди да изчезнем".

Повечето изследователи са съгласни, че Земята скоро ще се сблъска с удивителен спад в населението, което може да има няколко последствия. Според най-мрачните прогнози населението на Япония и Китай ще се стопи двойно до края на този век. Това би имало катастрофални последици за иновациите и икономиката. Според някои учени по-малко деца не винаги значи полза за климата, защото застаряващото население има по-голяма необходимост от ресурси.