Китай може да се сблъска с катастрофален спад на населението си само за 30 години. Това се посочва в ново проучване, публикувано в Journal of Xi'an University of Finance and Economics.

Застаряването на населението на страната и намаляването на раждаемостта напоследък предизвикват сериозни тревоги у правителството. А последните данни от националното преброяване разкриват още по-значително намаление на новородените от очакваното, съобщава South China Morning Post.

Според преброяването, в момента децата съставляват 17% от населението, докато хората на възраст над 60 години са общо 18%. За първи път в историята на страната по-възрастната група превъзхожда по численост по-младата.

Въз основа на тези данни и цялостното нежелание на гражданите да имат повече деца, китайското население може да бъде намалено наполовина. И тази прогноза може да стане факт още през 2050 година.

Това би довело до сериозни последици за позицията на Китай като световна суперсила. За да мотивира двойките да създават по-големи семейства, властите в "поднебесната империя" наскоро разшириха политиката си, позволявайки им да имат до три деца.

Но изследователите установяват, че основните пречки, възпрепятстващи двойките да образуват по-големи семейства, са икономическите проблеми и липсата на социална подкрепа. А не държавата, която доскоро им препоръчваше да имат само по едно дете.

Сега правителството на азиатската държава се опитва да направи жилищата и образованието по-достъпни. Учените обаче смятат, че и тези мерки няма да бъдат достатъчни.