Изборите в България отминаха, а съставянето на правителство тепърва предстои. Днес използваме невронните мрежи, машинното самообучение и алгоритмите, които наричаме изкуствен интелект, за най-различни цели. Обработка на снимки, тестване на нови лекарства, откриване на нови звезди - A.I. навлиза във все повече сфери. Идва ли времето, в което изкуственият интелект ще навлезе и в политиката?

"Днес политиката е страшно зависима от технологиите, излишно е да го казваме. Достатъчно е да споменем теми като "Уикилийкс", "Кеймбридж Аналитика", хакерството. Социалните мрежи, които все по-често се намесват в изборите, макар собствениците им да твърдят, че работят срещу това", споделя Георги Караманев в своя материал "Роботи на власт".

Що се отнася до появата на изкуствен интелект политик, то може би сме по-близо, отколкото си мислим.

Роб(от) на народа

Програмистът Ник Геритсен вече е създал "Сам". Алгоритъмът анализира нуждите на избирателите, отчитайки различните мнения. Пресмята последствията от всяко евентуално решение, търсейки оптималното. Помни какво е обещал, не влиза във вътрешни противоречия. Освен това винаги е на разположение на избирателите си в социалните мрежи.

Проект за изкуствен интелект политик има и в Япония. Зад него стои Мичихито Мацуда, който обещава, че ако спечели изборите за кмет на японския град Тама, предградие на Токио, ролята ще поеме не той, а специален алгоритъм.

По време на кампанията дава дума на хуманоида политик, снабден с изкуствен интелект, който също обещава да се грижи по мъдър и прецизен начин за благото на гражданите.

"Електронната версия" на Мичихито е дълбока невронна мрежа, способна да анализира огромни обеми от информация, търсейки оптималните решения. Създателите му твърдят, че Тама е идеалното място, където да се развие подобен пилотен проект, защото градът разполага с много сериозни електронни системи, генериращи данни от всякакъв характер, които могат да бъдат използвани от електронния кмет.

Проектът е доста сериозен, зад него стоят двама бивши високопоставени служители в японския клон на "Гугъл". Мичихито наистина се явява на изборите за кмет през 2018-а и застава на трето място, получавайки цели 4000 гласа.

Изкуственият интелект политик може да се превърне в това, за което е създадена тази позиция в обществото - слуга на народа. Той би могъл много по-лесно да приложи пряката демокрация, но без да изпада във вреден популизъм. Може да приложи най-добрите и адекватни реформи и да "излекува" множество държавни сектори от "болестите на човешките политици с нисък морал". Невронните мрежи и алгоритми могат да премахнат бюрокрацията, смятат специалисти, работещи в ИТ сектора.

"Надявам се, че изкуственият интелект не може да стане президент. Поне засега. Той няма сърце, душа, чувство за състрадание и съвест", казва преди време руският президент Владимир Путин и допълва, че "изкуственият интелект може да бъде добър, направо незаменим помощник за един президент".

Тук може да научите още защо роботът политик може да е от полза за всички.

Добре дошли в Матрицата

И докато оптимизма относно изкуствения интелект политик преобладава в средите на програмистите, то по темата съществува и друга гледна точка.

За да може да функционира добре един изкуствен интелект, той има нужда от голяма база данни - вашите данни. A.I. би поел по-лесно управлението на умен град мегаполис, отколкото на село в планината. Захранването с голям обаме от данни обаче изисква следене, отказ от свобода и съгласяване с това всички ваши действия да бъдат анализирани, а защо не и прогнозирани.

Изкуствен интелект с огромна база от данни лесно може да отгатва в какви посоки ще поеме народа, или дори отделния индивид. В зависимост от своя създател, той ще взема различни решения спрямо тази информация.

Защото изкуствения интелект все пак си остава много съвършен алгоритъм, зад който стоят определени създатели, финансирани от държава, корпорация или определени интереси.

Футуристът и професор в Университета на Ню Йорк Ейми Уеб нарича A.I. "най-голямата заплаха за демокрацията".

Според нея технологичните корпорации и авторитарните правителства споделят някои общи черти, една от които е желанието за създаване на умни градове, в които всяко действие се записва и анализира от компютър. Изкуственият интелект политик би бил подобаващ завършек на тази визия, която вече включва "система за социален рейтинг".

Междувременно решенията, базирани на алгоритъм, не са обективни. Те могат да се основават на същите предразсъдъци и пристрастия, с които разполагат техните създатели. Електронните системи могат да бъдат манипулирани и дори хаквани. Резултатите им биха били толкова проблемни, колкото тези, направени от хората, споделя Джаки Бишоф, главен редактор на Quartz. 

Междувременно 51% от европейците казват, че е добра идея да се намали броят на членовете на парламентите им, като част от отговорностите се дадат на изкуствен интелект. Предишни изследвания показват, че хората имат склонност да вярват много повече на роботи и машини, а не на себеподобните си.

Междувременно, изследване на The Flemish Scroller, проведено с помощта на изкуствен интелект установи, че мнозинството от хората-политици прекарват времето си в парламента пред телефона.

Загубата в доверието към властимащите причинена от корупцията, лъжливите предизборни обещания, незаинтересоваността към избирателите и вземането на вредни за мнозинството лобистки решения са причина много хора да считат, че изкуствен интелект би се справил по-добре с ролята на политик. Много е вероятно "новият A.I месия" наистина да направи живота ни по-комфортен и подреден, точно както в детската градина, където някой постоянно се грижи за нас, но ние нямаме почти никаква автономност в решенията и съдбата си.