Инженери изобретиха чип, който измерва нивата на стрес чрез потта. Това би помогнало на много хора да следят напрежението в тялото си в реално време, надяват се учените.

Разработката е на екип от Швейцарския федерален технологичен институт Лозана (EPFL). Самият чип, лесен за пренасяне от всеки потребител, измерва количеството кортизол в отделяния от човека секрет.

Както е известно, кортизолът е хормонът, който се освобождава в отговор на стреса. Той помага за регулиране на метаболизма, нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Освен това стимулира тялото да реагира на стресови ситуации, като пренасочва енергията към мозъка, мускулите и сърцето, за да ги подготви за съпротива.

Кортизолът се секретира през целия ден въз основа на циркадния ритъм, а не само по време на особено стресови ситуации. За хората, които страдат от заболявания, свързани със стреса, наблюдаването на тези процеси е от критична важност.

Пластирът, разработен от лабораторията за наноелектронни устройства на EPFL (Nanolab) и Xsensio, има транзистор и електрод, направен от графен. Той има къси фрагменти от едноверижна ДНК или РНК, които могат да се свържат с кортизола, за да може устройство да измери концентрацията му в потта.

Инженерите вече са тествали своето изобретение в лабораторни условия и резултатите са обещаващи. Следващата им стъпка е изпробването на чипа в болнична обстановка сред истински хора.