Военен парад по повод 70-ата годишнина от основаването на Северна Корея (КНДР) се състоя в столицата Пхенян, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. По оценки на агенция Йонхап в парада са участвали 10 000 военни от Корейската народна армия.

Вижте снимки от парада >> >> >>

Показани бяха и артилерийски системи, танкове, БТР-и, както и друга по-лека бойна техника, но не и междуконтинентални балистични ракети, нито балистични ракети с малък и среден обсег.

Забелязан бе танкът Chonma-ho, който е севернокорейско производство. Двигателят е с мощност от 750 к.с. Оръдието е 115-милиметрово, а по купола е монтирана лека реактивна броня. Общите оценки са, че макар и преминал през модернизации, танкът вече е морално остарял.

По-модерният танк Pokpung-ho също "дефилира" в Пхенян. Той разполага с елементи от Т-62 и Т-72 и китайския Type 85. Севернокорейците са разработили танка след слабите резултати на експортните версии на Т-72 във Войната в Залива от 1991 г. Смята се, че този танк е най-маневреният и модерен в арсенала на КНДР. Машината има версии с 115 мм и 125 мм оръдие, като са налични инфрачервени визйори и система за лазерно прицелване. Двигателят е с мощност над 1100 к.с. В предната част на купола има реактивна броня.

Самоходната артилерийска установка Chuch'e-Po също бе показана на парада. Тя има 152-милиметрово оръдие, като шасито ѝ е взето от Chonma-ho.

На парада бе показана и севернокорейски мобилен ПВО комплекс, който прилича на комбинация между Бук и С-300. Според западните анализатори, развитието в ракетните технологии на КНДР най-вероятно им е позволило да създадат сравнително адекватен зенитно ракетен комплекс.

Показани бяха още няколко броя от щурмовият изтребител Су-25, а мнозина от пехотинците бяха облечени в нови камуфлажни униформи и по-модерни каски.

Вижте кои са най-мощните оръжия на Северна Корея >> >> >>

В самата столица Пхенян не бяха забелязани плакати, възхваляващи значението на ядрените и ракетните разработки за КНДР, отбелязва японската агенция Киодо.

Освен това лидерът на КНДР Ким Чен-ун днес не произнесе реч. Вместо него това направи председателят на парламента Ким Йон-нам, който наблегна на икономическите цели на режима, а не на ядрената му сила. Това показва, че новата стратегия на Ким Чен-ун е да сепостави ударение върху развитието на икономиката, отбелязва АП, като посочва, че икономиката беше важна част и от концерта, организиран в навечерието на годишнината за чужди дипломати и журналисти.

На парада присъстваха председателката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко и председателят на китайския парламент Ли Чжаншу, специален представител на президента Си Цзинпин. В края на парада Ким Чен-ун се ръкува с него.