Гневни клиенти на банки, пътували до град в централната част на Китай, за да изтеглят спестяванията си от изпаднали в затруднение местни банки, са били спрени от приложение на техните мобилни телефони за следене на здравето им, предаде Асошиейтед прес.

От жителите на Китай се изисква да свалят приложението, което показва код за техния здравен статут, включително дали има вероятност да са имали контакт с болни от COVID-19. За използването на обществен транспорт и влизане в места като офиси, ресторанти и молове е необходимо приложението да показва зелен код. Но някои клиенти на банките в централната провинция Хънан казаха, че техните кодове са били променени от зелени на червени.

Информацията предизвика национален дебат как инструмент, проектиран за опазване на общественото здраве, е бил присвоен от политически сили за потулване на проблем, отбелязва АП. Проблемът възникнал през април, когато клиенти установили, че нямат достъп до онлайн банкови услуги. Те се опитали да докладват банките и да получат парите си, но не получили отговор. Хиляди клиенти, които притежавали сметки в шест местни банки в провинциите Хънан и Анхуей, започнали да се опитват да изтеглят спестяванията си, след като в медиите се появили съобщения, че ръководителят на компанията майка на банките е избягал. Мажоритарният собственик на няколко от банките Сун Чжънфу е издирван от властите за "сериозни финансови престъпления", съобщи официалната информационна агенция "Дъ пейпър". Властите вероятно се опасяват от масово изтегляне на спестявания от банките, което често се случва с по-малките банки в Китай, които по правило са по-нестабилни от по-големите институции.

След като не успели да разрешат въпроса онлайн, клиенти от цялата страна отпътували по-рано тази седмица към провинция Хънан, за да изискат от правителството да вземе мерки пред офиса на Китайската регулаторна комисия за банково и застрахователно дело в столицата на провинцията Чжънчжоу. Но след като пристигнали в административния център на провинцията, те разбрали, че няма да стигнат далеч. Информационната агенция "Сикст тоун" съобщи, че е интервюирала десетки хора, които са казали, че получили червен код в приложението си за следене на здравето, след като сканирали кюар код в града.

В Китай места като железопътни гари и магазини за хранителни стоки имат кюар кодове, които трябва да бъдат сканирани на влизане в тях. По този начин по време на пандемията бяха проследявани контактните с вируса. Получаването на червен код означава забрана за посещаване на обществени места и дори за пътуване с влак.

"Цзякъдао", профил в социалните медии на основния вестник на Комунистическата партия, разкритикува властите в Хънан в статия от вторник. Служител от Комисията за контрол на пандемията в Хънан каза в отговор на статията на "Цзякъдао", че властите разследват съобщенията за променени здравни кодове.