Китайската народно-освободителна армия успешно изпробва междуконтинентална балистична ракета от ново поколение. Тя е била изстреляна в неделя от подводница, съобщава Defence Blog.

Стартът се е състоял в акваторията на залива Бохай в близост до полуостров Шандонг. Полетът на ракетата бил наблюдаван от много рибари и други очевидци, някои от които заловиха случилото се с камерата.

Според слуховете бойното означение на балистичната ракета е JL-3. Тя се задвижва от твърдо гориво и има обсег от около 14 000 километра. Експертите разкриват, че JL-3 е в състояние да носи до 10 бойни ядрени глави и няколко дузини примамки.

Китай модернизира своята ядрена триада. В края на тази година ще бъде представен нов стелт бомбардировач, а ракетите с подводно и наземно базиране също се усъвършенстват. Китайската армия иска да гарантира способността си да нанесе ответен удар на САЩ, в случай, че бъде нападната, без да бъде възпряна от американската противоракетна система.

Най-добрият способ за това са именно ракетите, базирани в подводници.

JL-3 ще влезе на въоръжение през 20-те години на този век, като засега ракетата все още е в процес на разработка.

Основните балистични ракети, с които Китай може да удари САЩ са предимно сухоземни. Това е мобилната DF-31, която има радиус от около 8000 км, модернизираната през 90-те години на миналия век DF-5A, която е базирана в силози и има обсег от 13 000 км.

Най-способната китайска ракета е DF-41. Тя е с мобилно базиране, а обсегът ѝ от 15 000 километра я прави най-далекобойната междуконтинентална балистична ракета в света. DF-41 използва твърдо гориво и носи между 6 и 10 ядрени бойни заряда. Първият полет на ракетата е осъществен през 2012 година. Последният тестови полет е осъществен през 2017 година - два дена преди посещението на Тръмп в Пекин.

Любопитното е, че DF-41 има версия, която може да излита от влакова композиция. Установката е дегизирана като пътнически вагон и е трудно разпознаваема от шпионските сателити.

Настоящото поколение подводни междуконтинентални балистични ракети JL-2 може да носи само една ядрена бойна глава с мощност от 1 мегатон. Обсегът на ракетата е 7000 километра. JL-3 ще представлява съществен напредък, спрямо JL-2.