Няколко космически агенции се подготвят за възможността да открият следи от извънземен живот, изследвайки пробите от астероиди и от Марс. Тази седмица организациите, сред които са американската NASA, японската JAXA и Европейската космическа агенция (ESA), обявиха, че си сътрудничат за създаването високотехнологични съоръжения, които ще им позволят да търсят признаци на живот, без да замърсяват пробите с наземни микроби.

Учените споделят пред National Geographic, че новите лаборатории ще изследват проби от Марс и астероиди със същото ниво на предпазливост като най-смъртоносните патогени в света, като Ебола например.

Иначе NASA може да черпи опит от собствената си история за проектирането на тези съоръжения. Космическата агенция е предприемала подобни мерки за безопасност по време на първите мисии на Луната с екипаж, но ги е прекратила, след като е станало ясно, че лунният прах и скалите на спътника ни не съдържат нито следи от живот, нито изключително опасни съединения.

Важно е също да се подчертае, че изследователите третират пробите като биологични опасности, за да ги предпазят от нас, а не да ни предпазят от тях. Ако открият бактерии или други микроби, те ще искат да знаят със сигурност, че земни елементи не са попаднали вътре.

А първият тест на тези нови съоръжения вероятно ще бъде чак през 2023 г., когато NASA донесе проби от астероида Бену. Смята се, че той някога е имал реки и може би дори органични вещества.