Руски космонавти първи ще кацнат на Марс през следващите 100 години, смятат 40 на сто от руснаците, предаде ТАСС. За това свидетелстват резултатите от анкета на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Повечето от анкетираните - 78 на сто, смятат Русия за лидер в космическите изследвания, следвана от САЩ (64 на сто), а на трето място е Китай (45 на сто). При това 24 на сто от интервюираните заявили, че руският космически отрасъл е едноличен лидер, докато за 60 на сто от участниците в анкетата Русия е сред няколкото най-успешни държави в тази сфера.

Четиридесет и девет на сто не виждат особено влияние на частната космонавтика в развитието на отрасъла, а 29 на сто я разглеждат като фактор за възможен пробив. Едва 26 на сто искат да извършат туристически полет в космоса, докато 72 на сто се изказват отрицателно.

Същевременно 32 на сто биха искали децата или внуците им да станат космонавти, докато 59 на сто не разглеждат подобна възможност. През 2009 г. тези показатели бяха съответно 23 на сто и 65 на сто.