Стелт изтребителите F-35C на ВМС на САЩ са показали значително износване на своята абсорбиращо покритие. Именно то е ключово за ниската радарна забележимост на изтребителите.

Оказва се, че палубните стелт изтребители не понасят добре морският въздух, който е наситен с влага и соли. С времето той унищожава покритието им, а това влошава значително стелт способностите на F-35.

Разследване на пентагона показва, че 6-месечен престой на борда на самолетоносач в открити води е достатъчен, за да започне износването на покритието. От снимките се вижда, че самолетите сякаш са ръждясали, но това не е така. Фюзелажът им не е от стомана, а от композитни материали. В абсорбиращото радарните вълни покритие обаче има желязо.

Военните допълват, че нарушеното покритие не премахва напълно стелт способностите на F-35, защото те се дължат и на специалната геометрия на самолета.

F-35 е най-скъпият военен проект в историята на човечеството. Въпреки това от самото си начало той е белязан от проблеми и дефекти. Само в последните няколко месеца две бройки от самолета претърпяха катастрофални инциденти.