НАСА обяви, че ще възложи договори на пет американски фирми за подпомагане на лунната програма "Артемида". Това включва и компания, която в момента съди Американската космическия агенция.

Именно Blue Origin на Джеф Безос получава 25,6 милиона щ. долара като част от програмата на агенцията за изпращане на астронавти обратно на Луната до 2024 година. Това е по-малко от 1% от първоначалните 6 милиарда щ. долара, които компанията поиска, когато лобираше за договора за изграждане на системата за кацане върху земния спътник. Тази поръчка обаче беше възложена на конкурентната SpaceX, ръководена от предприемача Илон Мъск.

Това доведе до съдебен процес, който възпрепятства развитието на проекта, както и до още по-изострено съперничество между Мъск и Безос. А най-новите поръчки от страна на НАСА към компаниите са за проучвания, тестване на системата за кацане на хора и работа по намаляване на възможните рискове.

Кръстена на името на сестрата близначка на Аполон в гръцката митология Артемида, новата лунна програма е предназначена да надгради постигнатото от САЩ от 60-те и 70-те години. Целта е също така да се изгради постоянно човешко присъствие на земния спътник.