Американската космическа агенция се заема със задачата да направи полетите на Земята по-екологични. За целта НАСА вече договаря партньорство с авиационната индустрия на САЩ.

Според наличната до момента информация, агенцията ще опита да усъвършенства инструментите за проектиране и моделиране на бъдещи самолети, които използват система за електрическо задвижване. Оттам се надяват тази система да бъде внедрена в глобален мащаб до 2035 година.

Проучванията на НАСА сочат, че масовото използване на електрически самолети може да има значително въздействие върху намаляването на потреблението на енергия и емисиите на въглероден диоксид и азотен оксид. Освен това електрическите двигатели ще произвеждат по-малко емисии, които допринасят за глобалното затопляне и изменението на климата.

Според неправителствената организация Air Transport Action Group, самолетните полети са произвели 915 милиона тона CO2 през 2019 година, преди пандемията от Covid-19 да блокира индустрията. Така тя е допринесла с 2% от всички индуцирани от човека емисии на въглероден диоксид.