Руският Военноморски флот (ВМФ) планира да достави на бойно дежурство до 32 стратегически необитаеми подводни апарата "Посейдон". Това съобщи източник от отбранително-промишления комплекс, цитиран от ТАСС.

Плановете се по две подводници-носители на "Посейдон" да влязат в бойния състав на Северния и Тихоокеанския флот. Всяка от тях ще носи максимум по осем дрона, т.е. общото количество на дроновете на бойно дежурство може да достигне 32", сподели събеседникът на агенцията, предава Russia Beyond.

Според него един от щатните носители на дроновете ще е атомната подводница със специално предназначение "Хабаровск", която в момента се строи в "Севмаш". За носители на "Посейдон" могат да се използват и специалните подводници и "атомните подводни крайцери по проекта 949А след съответната доработка", които са в състава на ВМФ, допълни източникът.

ТАСС не разполага с официално потвърждение на информацията, предоставена от източника.

За първи път за безпилотни дронове с ядрена енергийна установка разказа руският президент Владимир Путин в свое послание към Федералното събрание през март 2018 година. Тогава той съобщи, че тези безпилотни апарати могат да бъдат оборудвани както с обикновени, така и с ядрени боеприпаси и ще могат да унищожават инфраструктурни обекти на противника, авионосни съединения и др. Апаратите ще имат практически неограничен обсег на плаване.

Апаратите "Посейдон" и носителите им - атомни подводници - са част от т. нар. океанска многоцелева система. По-рано източници от отбранително-промишления комплекс на Русия разкриха пред ТАСС, че "Посейдон" ще може да носи ядрена бойна част с мощност до два мегатона за унищожаване на военноморски бази на противника, а максималната му скорост ще е 200 км/ч. Стана ясно също, че вече текат подводни изпитания на енергийната установка на апарата.